Tanda-tanda husnul khatimah! Pendakwah hurai 6 kelebihan kematian yang dicemburuiKEMATIAN yang dicemburui ialah ketika seseorang itu sedang melakukan amal soleh.

Begitu juga yang dialami Timbalan Pengerusi Majlis Ulama Isma (Muis), Dr Mohd Soberi Awang yang meninggal dunia ketika menyampaikan kuliah Subuh pada Ahad.

Bahkan, pemergiannya itu menjadi bahan perbualan warga maya di laman sosial kerana insiden itu turut disaksikan secara langsung di Facebook.

Bukan sahaja mengejutkan ramai pihak, apa yang berlaku turut mengundang sebak mereka yang berada di Surau Al-Ittihadiyah, Seksyen 9, Shah Alam, Selangor.

Mengulas tentang kematian yang dicemburui itu, pendakwah bebas yang juga Pencetus Ummah (PU) Salman menyenaraikan enam kelebihan mati ketika melakukan ketaatan.

1. Mati ketika buat taat tanda masuk syurga

Nabi SAW bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya ahli syurga disudahi ajalnya dengan amalan ahli syurga." HR Tirmizi

2. Dibangkit pada hari kiamat dari kuburnya dengan keadaan melakukan amalan tersebut

Nabi SAW bersabda yang bermaksud: "Dibangkitkan seseorang hamba dengan cara dia mati." Hadis sahih Muslim

Arwh meninggaI dunia ketika sedang memberi kuliah Subuh.

3. Dikira dari ahli amalan tersebut dan diterima amalannya sempurna

Firman Allah SWT bermaksud: "Dan sesiapa yang keluar dari rumahnya dengan tujuan berhijrah kepada Allah dan RasulNya, kemudian ia mati (dalam perjalanan), maka sesungguhnya telah tetap pahala hijrahnya di sisi Allah. Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." Ayat 100, surah An-Nisaa

4. Mati ketika di masjid mati yang dijamin oleh Allah

Sabda Nabi SAW yang bermaksud: "Lelaki yang pergi masjid Allah menjamin jika dia mati pasti Allah akan masukkan dia ke syurga." HR Abu Daud

5. Tanda husnul khatimah

Nabi SAW bersabda yang bermaksud: "Apabila Allah kehendaki kebaikan pada seseorang hamba, Allah akan gunakan dia.”

Sahabat bertanya: Bagaimana Allah gunakan dia?

Nabi SAW menjawab: "Allah akan memberi kekuatan untuk dia melakukan ketaatan sebelum dia mati." HR Tirmizi

6. Pahala amal yang terakhir ketika dia mati akan berterusan sampai hari kiamat

Nabi SAW bersabda bila ada sahabat meninggal ketika berihram yang bermaksud: "Jangan letak minyak wangi dan jangan tutup kepalanya kerana dia akan dibangkitkan bertalbiah pada hari kiamat." HR Bukhari Muslim

Justeru, para ulama mengambil dalil dari hadis ini yang bermaksud: "Sesiapa yang sudah memulakan amal soleh, contohnya menuntut ilmu atau berjihad atau lain-lain dan dia berniat untuk habiskan amalnya... dan meninggal sebelum selesai, Allah akan sempurnakan pahala amalnya dan pahalanya berterusan hingga kiamat."

Sumber : mStar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page CoretanNasihat.net Ya.

PERHATIAN: Pihak CoretanNasihat tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Post a Comment (0)
Previous Post Next Post