Kekayaan Dubai pada Hari ini Sudah Diberitahu Nabi Muhammad 1400 Tahun yang lalu !! Inilah Bukti Kebenaran Nabi Muhammad SAW !!


Kehidupan ini adalah nyata. Lebih nyata dari pendapat siapa pun tentang kenyataan. Ia terus bergerak, mengalir, dan berubah. Hari ini, seseorang miskin bertelanjang kaki. Esok hari, tiba-tiba ia menjadi miliyuner yang membina bangunan pencakar langit yang tinggi. Nabi ﷺ pernah bersabda menggambarkan situasi kehidupan akhir zaman,

"Dan bila engkau menyaksikan mereka yang berjalan tanpa alas kaki, tidak berpakaian, fakir, dan penggembala kambing, (kemudian) berlumba-lumba membuat bangunan yang tinggi."

Sabda beliau ini nyata! Lebih nyata dari pendapat siapapun tentang kenyataan.

Kali ini kita bercerita tentang Dubai, sebuah amiriah (provinsi) di negara Emiriah Arab yang menjadi bukti dari sekian banyak kebenaran sabda Nabi.

Sabda Nabi ﷺ

Suatu hari, bumi menjadi saksi pertemuan dua makhluk agung dan mulia. Malaikat yang terbaik berjumpa dengan manusia termulia. Malaikat Jibril datang menjumpai Nabi kita Muhammad ﷺ. Jibril datang dengan wujud manusia. Ia datang dengan penampilan indah. Memakai baju yang teramat putih ditimpali warna rambut yang hitam kelam. Ia datang berdialog dengan Nabi Muhammad ﷺ untuk memberikan pengajaran kepada para sahabat. Jibril bertanya tentang Islam, iman, dan ihsan. Kemudian ia bertanya tentang tanda kiamat. Di antara jawaban Nabi ﷺ adalah,

وأن ترى الحفاة العراة العالة رعاء الشاء يتطاولون في البنيان.

"Dan bila engkau menyaksikan mereka yang berjalan tanpa alas kaki, tidak berpakaian, fakir, dan penggembala kambing, (kemudian) berlumba-lumba membuat bangunan yang tinggi." (HR. Muslim).

Inilah di antara tanda-tanda hari kiamat. Tanda hari kiamat ada yang sifatnya baik. Ada pula yang buruk. Ada pula hanya sekadar khabar atau tanda yang asalnya tidak bersifat baik ataupun buruk. Hanya sekadar tanda dan kabar agar manusia sedar bahawa kiamat pasti terjadi. Contohnya seperti berlumba-lumba membuat bangunan yang tinggi ini.

Dalam hadis lain, yang diriwayatkan Imam Ahmad dari Ibnu Abbas radhiyallahu 'anhuma, ada maklumat tambahan. Ibnu Abbas bertanya kepada Nabi ﷺ:

يا رسول الله, ومن أصحاب الشاء والحفاة الجياع العالة قال: العرب.

"Wahai Rasulullah, dan siapakah para pengembala, orang yang tidak memakai selipar, dalam keadaan lapar dan yang miskin itu?" Beliau menjawab, "Orang Arab." (Musnad Ahmad, IV / 332-334, no. 2926).

Emirates Dubai

Dubai adalah salah satu amiriah di wilayah Emiriah Arab Bersatu (UAE). UAE sendiri merupakan sebuah negara persekutuan yang terdiri dari tujuh amiriah yang kaya akan minyak bumi. Tujuh amiriah ini adalah: Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah, dan Umm al-Qaiwain. Pada tahun 1971, enam dari amiriah ini - Abu Dhabi, Ajman, Fujairah, Sharjah, Dubai, dan Umm al-Qaiwain - bergabung untuk menubuhkan Emiriah Arab. Setahun berikutnya, Ras al-Khaimah menyertai mereka. Dubai adalah ke-emiran yang paling popular.

Ada yang mengatakan, nama bandar ini berasal dari bahasa Parsi. Kerana dulu wilayah ini berada di bawah kekuasaan Empayar Sasan Parsi. Ada pula yang mengatakan kata Dubai berasal dari bahasa Arab dabba (Arab: دب - يدب) yang artinya menjalar atau mengalir. Kerana di Dubai terdapat aliran sebuah sungai air garam yang sekarang dikenal dengan Khor Dubai atau Dubai Creek.

Dubai terletak di sepanjang pantai Teluk Arab dipimpin oleh keluarga al-Maktoum sejak 1883. Pemimpinnya pada masa ini adalah Mohammed bin Rashid al-Maktoum yang juga menjabat sebagai Perdana Menteri dan Timbalan Presiden UAE.

Dubai Sebelum Risiko

Dalam temu bual dengan BBC, Syaikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum menunjukkan rumah datuknya, tempat bermain di masa kecilnya. Ia berkata, "Inilah tempat ayahku, ibuku, dan kami tinggal. Saat aku lahir tidak ada kuasa di sini. Hanya bahagian itu dan itu (ia menunjuk dua titik tempat lampu menyala di rumah besar itu) dan tidak ada air ".

Kenyataan ringkas ini, menggambarkan bagaimana keadaan Dubai sebelum bertransofmasi menjadi bandar metropolis. Rumah keluarga al-Maktoum, keluarga Emir Dubai, adalah rumah yang gelap dan kesulitan air. Selain itu rumah rakyat biasa.

Walaupun minyak sudah dijumpai sejak tahun 1966, tahun 1973, hanya ada satu hotel bertaraf di sana, Hotel Sheraton. Kalau sekarang malah sangat sukar mencari hotel yang tidak bertaraf lima bintang di Dubai, bahkan ada hotel bintang tujuh di sana.

Semaklah gambar dan video di bawah untuk mengetahui keadaan Dubai sebelum menjadi bandar metropolis:
Dubai Risiko

Islam adalah agama yang tidak menghalang kemajuan ilmu pengetahuan dan teknologi. Inovasi dalam hal dunia dibuka seluas-luasnya selama tidak melanggar syariat. Di zaman dahulu umat Islam terkenal dengan kemajuan seni bina. Oleh kerana itu, tanda hari kiamat berupa berlumba-lumbanya manusia dalam meninggikan bangunan tidak dikategorikan sebagai permasalahan yang nilai dasarnya jelek. Bahkan boleh jadi pembangunan ini bermanfaat dan 

Sekarang di Dubai, semuanya serba besar, luas, dan tinggi. Megah, mewah, sehingga membuat mulut ternganga. Dubai adalah bandar yang paling pesat berkembang di dunia. Gurun yang kosong telah berubah menjadi bangunan-bangunan pencakar langit. Unta-unta telah berubah menjadi Ferrari, Mercedes, Hummer, dll. Di antara bangunan tinggi di Dubai adalah:

Pertama: Burj Dubai atau yang dikenali Burj Khalifa, Merupakan bangunan tertinggi di dunia. Tingginya 818 m, kurang 182 m lagi jadi 1 Km. di dalamnya ada 30,000 rumah dan 9 hotel mewah.

Kedua: 10 Hotel tertinggi di dunia, 7 di antaranya ada di Dubai. Lima hotel tertinggi; JW Marriott Marquis Dubai (355 m), Rose Rayhaan (333 m), Burj Al Arab (321 m) hotel termewah di dunia, Jumeirah Emirates Towers Hotel (309 m), The Address Downtown Dubai (306 m), semuanya ada di Dubai .

Ketiga: Shopping Mall terbesar di dunia adalah Dubai Mall dengan luas 50 kali luas padang bola sepak dan terdapat 1,200 kedai. Di dalamnya ada akuarium terbesar di dunia yang isinya 33.000 haiwan laut.

Keempat: al-Maktoum International Airport atau Dubai International Airport merupakan lapangan terbang yang luas ke-3 di dunia.

Kelima: Dubailand. Sekarang Walt Disney World Resort di Orlando memegang rekod taman bermain yang luas di dunia. Kalau pembangunan Dubailand rampung, maka taman yang luasnya dua kali ganda Walt Disney ini akan memegang rekod baru.

Dubai Mall
Masih banyak lagi bangunan-bangunan tinggi dan bangunan-bangunan yang 'wah' di Dubai. Ada menara kembar Emirates Tower yang bentuknya seperti dua batang coklat Toblerone. Hotel bawah laut di kedalam 33 m. Bangunan 68 tingkat, yang tiap lantainya boleh berputar 360 °. Belum lagi pulau buatannya seperti The World terdapat 300 pulau buatan membentuk peta dunia. Kemudian juga Palm Island yang terdapat 2000 vila dan 40 hotel mewah. Belum lagi kenderaan super mewah. Anda masih berfikir orang Arab serupa memandu unta? Tukar segera perspektif lama itu. Di Dubai, kereta mewah berlapis perak dan emas pun ada. Sampai-sampai polis Dubai layak disebut World 's Fastest Police kerana kenderaan mereka McLaren MP4-12C, Lamborghini, Aston Martin, Bentley, dan Ferrari.

Mereka yang dulu miskin, telanjang kaki, tak berbaju itu telah membuktikan kebenaran sabda Nabi ﷺ.

pelajaran:

Penulis tidak mahu pembaca hanya terpaku dan terhenti dalam khayalan, membayangkan kemegahan Duai. Bukan itu mesej yang ingin disampaikan.

Cuba renungkan Sabda Nabi ﷺ. Bernarlah apa yang beliau kabarkan. Hal itu pula menunjukkan mukjizat beliau. Beliau mengkhabarkan tentang sesuatu yang akan terjadi di masa yang akan datang. Orang yang hidup di masa tersebut akan menyaksikannya.

Beliau mengkhabarkan tentang orang-orang miskin berlumba-lumba meninggikan bangunan. Hal itu telah terjadi. Dan kita telah menjadi saksinya. Beliau mengkhabarkan tentang turunnya Nabi Isa, keluarnya Dajjal, Ya'juj dan Ma'juj, hal ini pun pasti terjadi. Orang yang hidup di zamannya akan menjadi saksinya.

Dan beliau ﷺ mengkhabarkan tentang kenikmatan syurga dan kengerian neraka, orang yang percaya sebelum mereka menyaksikannya, merekalah orang yang beruntung dan berbahagia. Orang yang baru percaya ketika menyaksikannya, mereka benar-benar dalam penyesalan dan duka cita yang mendalam.

"Pada masa ini, dunia itu nyata dan neraka hanyalah cerita. Akan tetapi ketika di akhirat, neraka adalah nyata dan dunia hanyalah cerita. "

sumber:
- Al-Wabil, Yusuf bin Abdillah. TT. Asyrath as-Sa'ah. Dar Ibnu al-Jauzi.
- nationalgeographic.com
- Wikipedia.org. dll.

Oleh Nurfitri Hadi (@ nfhadi07)
Artikel www.KisahMuslim.com
Post a Comment (0)
Previous Post Next Post