Hukum Meluruskan Rambut atau Rebonding Dalam Islam!! Semua Manusia Harus Tahu Hukum Ini.


Pengenalan
Meluruskan rambut atau rebonding adalah salah satu pilihan bagi wanita agar mereka kelihatan lebih cantik atau mungkin mereka sudah bosan dengan gaya rambut mereka sebelum ini. Mereka melakukan itu semua tanpa mereka memikirkan bagaimana Undang-undang Meluruskan Rambut atau Rebonding Dalam Islam.

Permasalahan
Sebenarnya bagaimanakah Undang-undang Meluruskan Rambut atau Rebonding Dalam Islam?

Dalil
Di dalam masalah meluruskan rambut atau rebonding ini saya bimbang akan adanya taghyirulkholqi (merubah ciptaan Allah), yang mana itu di haramkan dan termasuk salah satu daripada dosa besar. Allah berfirman dalam Al-Qur'an;

"Maka aku (syaitan) sungguh akan menyuruh mereka untuk merubah ciptaan Allah." [QS. An Nisa ': 199] Kita pasti sudah tahu kalau ajakan syaitan pasti bertentangan dengan perintah Allah. Dan sesuatu yang bertentangan dengan perintah Allah adalah dosa.

Keharaman penglurusan rambut atau rebonding juga berdasar atas dalil dengan jalan qiyas, yaitu hadis yang di riwayatkan oleh Ibnu Mas'ud RA yang bermaksud:

"Allah melaknat wanita yang mentato dan yang minta ditato, yang mencabut bulu kening dan yang minta dicabutkan bulu alisnya, serta wanita yang merenggangkan gigi untuk kecantikan. Mereka telah merubah ciptaan Allah. "[HR Bukhari].

Undang-undang mentato, mencabut bulu kening, serta merenggangkan gigi untuk kecantikan disamakan dengan meluruskan rambut atau rebonding, kerana mempunyai 'ilat yang sama, iaitu Taghyirulkholqi.

Pendapat Para Ulama
Namun menurut MUI, Hukum meluruskan rambut atau rebonding tergantung dari tujuan dan kesan melakukan penglurusan rambut atau rebonding tersebut. "Jika tujuan dan kesannya negatif maka haram. Sebaliknya, jika tujuan dan kesannya positif maka di perbolehkan, bahkan di anjurkan "kata Timbalan Setiausaha Suruhanjaya Fatwa MUI Asrorun Ni'am soleh di jakarta.

Adapun hukum haram dalam meluruskan rambut atau rebonding yang di hasilkan Forum Musyawarah Pondok Pesantren Putri [FMP3] se-jawa timur di Lirboyo, Kediri, harus di fahami penuh dengan konteksnya agar tidak mengelirukan masyarakat, kata Asrorun Ni'am soleh, yang juga pensyarah Fakulti syari'ah dan Undang-undang UIN Syarif Hidayatullah Jakarta. Ustadzs Darul Azka (30), salah satu perumus Suruhanjaya FMP3, menyampaikan bahawa fatwa ini di tujukan terutama bagi wanita yang berstatus single atau belum berkeluarga.

Kesimpulan
Kesimpulannya yaitu: Undang-undang Meluruskan Rambut atau Rebonding Dalam Islam adalah HARAM apabila matlamat dan kesannya negatif, seperti untuk sombong sombongan. Sebaliknya, apabila tujuan dan dan kesannya positif maka di perbolehkan, seperti untuk menyenangkan suami. Wallahu a'lam.

Demikianlah penjelasan tentang Hukum Meluruskan Rambut atau Rebonding Dalam Islam. Semoga bermanfaat. Jika anda suka artikel ini, sila berikan like, twit atau komen di bawah ini agar dapat menjadi rujukan bagi rakan rangkaian sosial anda. Terima kasih.
Post a Comment (0)
Previous Post Next Post